"Näin selviät maailmanlopusta" -opas
- Ei ole syytä paniikkiin.
- Hanki pattereita.
- Pidä ystävät lähellä.
- Opettele parkouraamaan.
- Muista että väessä on voimaa.
Näytelmä kertoo tarinan eräästä maailmanlopusta, ja siitä, miten siitä voi selvitä. Joukko selviytyneitä löytää tiensä sekasorron ja tuhon keskellä suojaiseen bunkkeriin. Heidän täytyy yhdessä löytää keinoja selviytyä hengissä samalla kun bunkkerin ulkopuolella vaanii tuntematon uhka.
Työryhmän vetäjältä
Syyskuun lopulla työryhmällä oli käsissään 4 lyhyttä kohtaustekstiä vailla näytelmää ja nyt joulukuun alussa meillä on valmis näytelmä esitettäväksi. Miten tähän on päästy?
Aluksi työryhmä otti inspiraatiota tekstitoimikunnan kirjoittamista lyhyistä tekstipätkistä ja lähti ideoimaan mihin ne voisivat sijoittua ja mitä teemoja niistä nousi esiin. Ensimmäisen ideointisession jälkeen esiin nousi mm. seuraavia aihioita: "maailmanlopun jälkeinen maailma", "toivo" ja "identiteetin uudelleenrakentaminen sen menetettyään".
Työryhmä lähti työstämään näitä ajatuksia ja pohdittiin mitä haluamme tältä esitykseltä, mitä emme halua siltä, mikä sen tunnelma olisi ja millaiseen maailmaan se sijoittuisi. Ison työryhmän etuna on se, että ideoita tulee paljon ja teatteriesitys alkaa tietyllä tavalla elää omaa elämäänsä ja kuljettaa työryhmää mukanaan. Haasteena suuressa työryhmässä on rajaaminen, asioiden karsiminen ja valitettavasti myös hyvien ideoiden hylkääminen.
Lokakuun toisella viikolla päätimme äänestyksellä esitykselle nimen ja lähdimme kohti käsikirjoituksen kirjoittamista. Ensin hahmottelimme alun, keskikohdan ja lopun. Seuraavalla kerralla kirjoitimme kirjoitusharjoitusten avulla kohtauksia ja näistä kohtauksista valitsimme sopivimmat rungoksi. Rakensimme ja jatkojalostimme kohtauksia improvisaatioteatterin keinoin ja tarina alkoi löytää muotonsa. Pieni joukko työryhmän jäseniä parsi irtonaiset kohtaukset ja tekstit kokoon käsikirjoitukseksi marraskuun ensimmäisinä päivinä. Ja näin meillä oli valmis näytelmä! No melkein...
Vielä tarvittiin näytelmäharjoituksia, liikeilmaisun harjoituksia, ääniharjoituksia, lavastusta, puvustusta, valotekniikkaa ja ohjausta. Kuka tämän jutun sitten oikein ohjasi? Me. Tai siis, sinä ja minä ja kaikki. Me, työryhmänä.
Työryhmäläiset ottivat kohtauksia itselleen ja ottivat ohjausvastuun näistä yksittäisistä kohtauksista. Jokainen työryhmän jäsen on päässyt antamaan oman osansa ja omannäköisen luovan kosketuksensa tälle näytelmälle ideoimalla, kirjoittamalla ja ohjaamalla.
Ja näin, kahden ja puolen kuukauden rutistuksen jälkeen, meillä on esitysvalmis näytelmä teitä varten. Toivottavasti nautitte esityksestä!
Olga Roitto, työryhmän vetäjä
Työryhmäläiseltä
Prosessidraamavetoisuus oli syksyllä itselleni jotain täysin uutta ja jälleen yksi tuore peruste tekosyypankkiin jättää lavavapaa KYTin esityskausi taaskin pitämättä. Matka on ollut kiehtova ja työryhmässä on tuttuun tapaan sykkinyt yhdessä tekemisen henkeä, joka vuosi vuodelta tuntuu kehittyvän hyvässä ohjauksessa.
Menetelmä on tarjonnut niin uusille kuin vanhoillekin ainutlaatuisen kurkistuksen näytelmän tekemisen maailmaan. Paljon on hiottu yhdessä porukalla aina käsikirjoituksen ensiaskeleista lähtien. Työn tuloksena on saatu aikaan jotain hyvin dynaamista ja tekijöidensä näköistä. Se on avannut ja avaa uusia näkökulmia niin tekijöilleen kuin katsojilleenkin.
Lämpimästi tervetuloa teatteriin!
Ville Kumpulainen
Hahmot
Lavalla väkenä
Nella Salmi (myös kuuluttaja)
Linda Varis (myös Sakari)
Venla Tiilikainen
Elisa Kuusto
Nea Hummelholm
Ville Kumpulainen
Henna Ullgren
Käsikirjoitus ja ohjaus
Työryhmä
Valot
Samuli Viljanmaa
Ääniohjaus
Aapo Halme
Piano
Aapo Halme
Henna Ullgren
Tuotanto
Emmi Vuorinen
Olga Roitto
Ville Kumpulainen
Vilmiina Haavisto
Emilia Karppinen
Ilo Kyytinen
Emma Vesterinen
Miska Räsänen
Muualla
Lue lisää näytelmän synnystä blogista!
28.10. Prosessidraamalla syksyyn
2.12. Hahmojen kuvaukset part 1
9.12. Hahmojen kuvaukset part 2